Telefoanele mobile au devenit un accesoriu indispensabil oricărui individ și majoritatea trăim un sentiment ciudat în momentul în care ne uităm telefonul acasă sau la birou. Persoanele foarte ocupate și mai ales antreprenorii sunt constant în legătură cu afacerile lor și cu echipele pe care le conduc prin intermediul smartphone-urilor și a aplicațiilor pe care acestea le oferă. În decembrie 2018 Google Play găzduia nu mai puțin de 2.6 milioane de aplicații, iar App Store-ul celor de la Apple oferea în jur de 2 milioane. Cu atâtea aplicații disponibile a devenit din ce în ce mai greu să le testezi pe toate până găsești una care să se plieze perfect pe nevoile tale. Am selectat pentru tine 5 categorii de aplicații care sunt cele mai utilizate de oamenii activi profesional.
Cloud storage
În condițiile în care utilizăm mai multe dispozitive pentru a lucra: telefon mobil, tabletă sau laptop, este necesar să ne putem accesa datele actualizate de pe oricare dintre acestea. Cel mai cunoscut serviciu de cloud storage este Google Drive. Este ușor de folosit, utilizatorul putând accesa, edita, încărca și descărcarca documente de pe orice dispozitiv smart conectat la internet. Accesul la Google Drive se realizează prin contul și parola utilizate și pentru celelalte servicii oferite Google. Este serviciul de cloud care oferă cel mai mare spațiu de stocare pentru un cont gratuit și anume 15 gb. Printre principalele avantaje oferite de Google Drive se numără editarea direct din aplicație a documentelor tip Word, deschiderea documentelor PDF și vizionarea fișierelor media fără necesitatea unui player extern. Fiind parte a ecosistemului Google, aplicația permite și partajarea facilă a fișierelor între conturile Google precum și colaborarea în cadrul echipei.
Notițe
Deși aparent banală și simplă la prima vedere, o aplicație de luat notițe este extrem de utilă oricui. Principalele aplicații din această nișă permit sincronizarea notițelor pe toate dispozitivele pe care utilizatorul este logat cu același cont, fiind o opțiune extrem de utilă atunci când iei notițe în timpul unei ședințe și le regăsești direct pe laptop când ai nevoie de ele. Una dintre cele mai populare aplicații din domeniu este Evernote. Pornită ca o aplicație pentru notițe, Evernote a evoluat în scurt timp devenind o unealtă extrem de folositoare oricărui antreprenor. Funcțiile sale permit setarea de remindere pentru fiecare notă, transmiterea pe email a alertelor importante, poate funcționa ca un scanner cu ajutorul camerei telefonului, are opțiuni pentru organizarea facturilor de la furnizori și a listelor de tip to-do.
Aplicațiile office
Aplicațiile de tip office care să includă un editor de text profesional sau unul pentru calcul tabelar sunt indispensabile pentru o productivitate mobilă ridicată. Cea mai utilizată suită de aplicații office este cea a celor de la Microsoft, fiind adaptată pentru principalele sisteme de operare existente: iOs, Windows sau Android. Pachetul de aplicații include clasicele Word, Excel și PowerPoint precum și clientul de email Outlook, aplicația de cloud storage One Drive, asistenul Cortana precum și alte aplicații dedicate. Avantajul principal al acestor aplicații este acela că poți edita documente complexe de pe smartphone sau tableta de oriunde te-ai afla și le poți accesa ulterior rapid sau chiar partaja în timp real cu alții. Un alt avantaj important este că aplicația Microsoft Office Mobile Apps utilizează același format și aceleași extensii pentru fișierele salvate indiferent de sistemul de operare utilizat de terminalul de pe care se lucrează.
VPN
Aplicațiile de tip VPN (virtual private network) îți permit navigarea în siguranță pe internet și te protejează de furturile de identitate. Una dintre cele mai utilizate aplicații este Express VPN, fiind considerată printre cele mai sigure aplicații de acest gen compatibile atât cu Android cât și cu iOS. Spre deosebire de alte aplicații tip VPN disponibile, Express VPN se laudă că nu stochează date sensibile legate de istoricul tău de navigare online. Aplicația este disponibilă în 94 de țări, oferind utilizatorilor peste 150 de locații de conectare. Aceștia își pot schimba locația de ori câte ori consideră necesar și nu există restricții în ceea ce privește serverele utilizate. Aplicația este excelentă atât pentru a-ți păstra confidențialitatea istoricului navigării cât și pentru a putea accesa liber resursele online din locurile în care accesul este parțial restricționat.
Acces la distanță
Accesarea de la distanță a anumitor terminale de la distanță este esențială în anumite momente. Fie că este vorba de a colabora remote cu echipa la un proiect sau pur și simplu vrei să ajuți un coleg să rezolve o problemă tehnică, cea mai cunoscută aplicație pentru aceste activități este Team Viewer. Aplicația oferă un mediu în care pot colabora simultan până la 300 de persoane, iar conferințele și activitatățile pot fi înregistrate pentru a fi studiate ulterior. Ca orice aplicație modernă și Team Viewer oferă variante free și variante cu plată. Varianta gratuită nu este dedicată companiilor și este ideală pentru accesarea de la distanță a calculatorului de acasă sau a unui server.