Soroban sau abacul japonez este un instrument utilizat pentru efectuarea unor calcule matematice complexe cu o viteză considerabilă. Este considerat a fi printre primele instrumente de calcul inventate în lume, cu o vechime de circa 2500 de ani. Pe soroban se pot efectua operații matematice simple, dar cu numere foarte mari: scădere, adunare, înmulțire, împărțire etc. Ideea învățării utilizării sorobanului este aceea de a obișnui creierul cu aceste calcule și de a le efectua ulterior mental, fără ajutorul nici unui instrument.
Artimetică mentală japoneză este denumirea aceastei metode de a deprinde efectuarea în minte a unor calcule cu numere foarte mari. Studierea sorobanului de la vârste cât mai fragede stimulează nu doar capacitatea copilului de a efectua calcule mentale complexe, dar îi antrenează și creativitatea și imaginația. Prin exersarea zilnică pentru 15-20 minute a acestei metode de calcul se dezvoltă ambele emisfere ale creierului, precum și viteza de comunicare dintre acestea. De aceea, cei care studiază sorobanul pot efectua mental calcule complexe cu multe numere în ritm foarte rapid.
În România , începând cu anul 2016 copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani pot studia sorobanul și aritmetica mentală la București, în cadrul școlii Nomin Jyuku, unde cursurile de aritmetică mentală japoneză se întind pe o perioadă de 3 ani. Cursul este structurat în 10 module, fiecare având 24 de ședințe. Acestea se desfășoară de două ori pe săptămână, iar durata unei ședințe este de 90 de minute cu o pauză de 15 minute. Copiii cei mai mici (5-7 ani) vor lucra pe două manuale distractive, adaptate vârstei lor. Centrul acceptă și copii mai mici de 5 ani, principala condiție fiind ca aceștia să cunoască cifrele și să le poată scrie.