Redecorezi apartamentul? Nu neglija 3 lucruri

Dacă a sosit momentul să pui în sfârșit în aplicare planurile mult visate de redecorare a locuinței te sfătuim să iei în considerare următoarele 3 sfaturi pentru redecorarea căminului tău pe care specialiștii le recomandă. Este bine să plănuiești totul dinainte până la cel mai mic detaliu pentru a nu avea surprize ulterior și a avea control asupra fiecărei etape de amenajare.

Lucrează cu profesioniști

meserias renovare
Foto bidvine via Pixabay

Un proiect de amploare cum ar fi reamenajarea completă a unui apartament întreg este unul complex și care necesită o multitudine de aptitudini din partea ta. Întrucât vei avea nevoie de lucrări electrice, de lucrări sanitare, de gaze și multe altele, ideal ar fi să apelezi la profesioniști pentru a efectua lucrările. Vei vedea că vei economisi mult mai mult pe termen lung. Un meseriaș cu experiență poate părea mai scump la prima vedere, dar compensează prin calitatea lucrărilor, rapiditatea execuției și rezistența în timp a construcției. Știm că cel mai plăcut mod de a redecora este cu ajutorul familiei sau a prietenilor, dar acest aspect are și neajunsuri. Dacă îți chemi prietenii sigur vă veți întinde la „un mic și o bere” și vei prelungi nedorit durata de execuție a lucrărilor. Prietenii, dar mai ales membrii familiei vor dori să aibă un cuvânt de spus în modul de execuție a lucrărilor și veți ajunge să vă contraziceți pe timpul, banii și preferințele tale. Lucrează cu un specialist, rezolvă rapid treaba și apoi invită-ți prietenii și familia pentru a petrece relaxați în noul ambient.

Stabilește-ți un buget clar

Redecorarea casei este o operațiune extrem de costisitoare și de multe ori se întâmplă ca bugetul să depășească cu mult așteptările inițiale. Este foarte important să planifici până la ultimul șurubel pentru a putea ține sub control cheltuielile pe timpul lucrărilor. Fă-ți liste cu toate materialele necesare, cu unități de măsură (mp, ml, kg etc) precum și a manoperei aferente și notează-ți de unde le vei achiziționa. Caută mai mulți furnizori și negociază prețul în funcție de cantitate, te poți târgui chiar și în magazinele consacrate de bricolaj. Unele dintre acestea chiar oferă de la bun început discount-uri semnificative pentru proiecte complete. După ce ai stabilit totul este bine să iei în considerare o marjă suplimentară de 15% pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute.

Setează un termen precis

termen finalizare
Foto Steve Buissinne via Pixabay

Când îți stabilești un termen de finalizare a lucrărilor este important să iei în considerare două aspecte majore și anume: perioada anului când vrei să execuți lucrările și ce anume vrei să faci (una este să redecorezi doar baia și alta este să amenajezi întregul apartament). Alegerea perioadei ideale ține de vremea de afară și de disponibilitatea ta de a-ți sacrifica concediul. În România ideal este să lucrezi vara, când afară este cald și zugrăvelile sau adezivii aplicați se pot usca rapid și fără probleme. Toamna sau iarna, chiar dacă lucrezi la interior și încăperea este încălzită umiditatea din atmosferă îți va pune câteva probleme. Dacă lucrările pe care dorești să le execuți sunt la exterior atunci obligatoriu vei aștepta perioada caldă pentru a demara proiectul. Perioadele scurte de concedii din preajma sărbătorilor de iarnă sau a celor pascale sunt perioade în care și meseriașii își iau liber așa că dacă gasești totuși unul dispus să lucreze va fi foarte scump sau foarte prost. Deasemenea, ai grijă cum programezi desfășurarea lucrărilor, nu vrei să te apuci să renovezi toate băile sau toate dormitoarele în același timp. Dacă insiști să le faci tu sau să realizezi măcar o parte din lucrări în regie proprie ia-ți în calcul faptul că la acest tip de execuții întotdeauna apar întârzieri. Spor la treabă!