Pastă de dinți făcută în casă

periuta de dinti
Foto U. Leone via Pixabay

Multe persoane nu doresc să utilizeze pastele de dinți din comerț din diverse motive. Unii nu suportă gustul înțepător dat de în general de fluorul în exces iar alții pur și simplu refuză să utilizeze produse care nu sunt naturale. Există legende prin toate colțurile țării și ale lumii care vorbesc de leacuri băbești sau diverse plante și prafuri pentru înlocuirea pastei de dinți. Prezentul articol nu își propune să te sfătuiască în sensul renunțării la pastele de dinți clasice. Acestea sunt testate și recomandate de către specialiștii în domeniu, medicii stomatologi. Cu toate acestea, dacă totuși îți dorești o alternativă naturală la produsele convenționale îți prezentăm o rețetă simplă din ingrediente naturale pe care să o încerci la următorul periaj.

Ingrediente pastă de dinți făcută în casă

  • 1/3 cană ulei de cocos
  • 1/2 linguriță cărbune activ de cocos
  • 1/8 linguriță sare de mare fină
  • 8 picături de ulei esențial de cuișoare sau de mentă

Opțional

  • 2 picături de îndulcitor din ștevie
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Mod preparare pastă de dinți de casă

preparare pasta dinti
Foto StockSnap via Pixabay

Uleiul de cocos se încălzește puțin la aragaz până se topește total. Chiar dacă este cald în încăpere și uleiul este deja sub formă lichidă, este indicat să îl încălziți puțin pentru a-l lichefia și mai mult și a fi mai ușor de amestecat. După acest pas adăugați pe rând ingredientele amestecând ușor până obțineți o pastă omogenă. Produsul astfel rezultat trebuie păstrat într-un recipient de sticlă închis etanș (borcan cu capac).

Periajul cu pasta de dinți pe bază de cocos se realizează în același mod ca și cel cu pasta de dinți pe care o utilizați de obicei.

Pe lângă faptul că este compusă din ingrediente naturale pe care le controlăm atât ca proveniență cât și cantitativ, un alt avantaj al pastei de dinți făcute în casă este acela că ne putem „juca” cu ingredientele după bunul plac. Este indicat să nu faci o cantitate prea mare din această pastă de dinți naturală deoarece este posibil să nu-ți placă aroma obținută sau să nu folosești atât de mult în următoarea perioadă.

Uleiul de cocos din prezenta rețetă poate fi înlocuit cu altă aromă pe care ți-o doreșt, cum ar fi uleiul din semințe de struguri sau ulei de eucalipt. Deasemenea și uleiurile esențiale pot varia după gust: smirnă, scorțișoară etc.

Îndulcitorul nu este obligatoriu în această rețetă, singurul rol pe care îl joacă fiind acela de a-i oferi pastei de dinți un gust plăcut, aspect destul de important în cazul folosirii de către copii. În rest, utilizarea îndulcitorului nu are nici un efect benefic asupra dinților sau asupra organismului în general.

Părerile în ceea ce privește utilizarea pastei de dinți comerciale sau a uneia făcute în casă sunt împărțite, uneori chiar și între specialiștii în domeniu. Pe lângă toate acestea, un lucru este sigur și anume: nu uita să te prezinți la controlul periodic la medicul stomatolog, nu există metodă naturală de a repara cariile!