Orezul cu legume este o mâncare ieftină, fără ingrediente pretențioase, ușor de gătit și foarte gustoasă. Este un fel de mâncare care nu necesită o pregatire prealabilă și poate fi utilizat ca garnitură pentru pește, pui, vită sau consumat ca atare (de post). De poate face cu majoritatea tipurilor de orez existente pe piață, fie că vorbim de orez cu bob lung, orez clasic, orez basmati, orez cu bob rotund etc).
Ingrediente pentru orez cu legume:
- Două cepe mici sau una mare
- Orez cca 200 gr (sau o cană)
- Apa cca. 600 ml
- Un morcov
- Un ardei (verde, roșu, galben, de care aveți)
- O lingură de ulei de măsline
- Sare
- Piper
- Cateva fire de mărar (dacă vă place mărarul în orez)
- Puteți pune și alte legume dacă aveți la îndemână și dacă vă plac: mazăre, fasole verde, morcovi baby, o mână de porumb dulce, ciuperci, broccoli etc)
Cu ce gătim:
- oală de cca 3 litri
- cuțit
- tocător
- curățătoare de coajă
- cană (ca măsură, dacă vă este mai ușor)
Mod de preparare orez cu legume:
Se toacă ceapa mărunt, iar restul legumelor fâșii, fideluță sau cubulețe. Punem în cratița în care urmează să gătim un pic de apă (puteți pune ulei pentru călitul legumelor, dar nu este foarte sănătos iar rezultatul este același). Punem ceapa tocată, o lăsăm 1-2 minute la foc iute și apoi punem și restul legumelor. Le mai ținem așa 2-3 minute până se mai lasă un pic și apoi punem orezul (spălat bine) și amestecăm energic. Se lasă 3-4 minute și apoi se stinge cu apă. Regula generală este să folosiți un raport apă : orez de 3:1. Se lasă să fiarbă cca 25-30 minute la un foc potrivit. La sfârșit se adaugă o lingură de ulei de măsline și după gust sare, piper sau mărar dacă vă place.
Dacă nu doriți o mâncare de post, puteți pune după ce s-a inmuiat ceapa puțină supă de pui, de vită, de ceva afumătură, urmând apoi restul pașilor descriși mai sus.