Semințele germinate, încolțite și vlăstarii sunt utilizate de mii de ani în bucătăriile asiatice și în cele din Africa, fiind o formă foarte ieftină și facilă de a procura alimente bogate în nutrienți. Teoretic, orice sămânță care la maturitate produce o legumă sau altă plantă comestibilă, poate fi consumată în varianta germinată sau de vlăstar. În acest stadiu de dezvoltare, planta conține o cantitate impresionantă de nutrienți și este lipsită de aporturile de compuși chimici, pesticide și erbicide pe care inevitabil le va primi până la momentul maturizării complete.
Consumul vlăstarilor și a semințelor încolțite este de ani buni o practică în lumea modernă, în special în rândurile veganilor, acestea putând fi mâncate ca atare, crude sau gătite în diverse preparate. Răspândirea acestei practici a dus inevitabil și la un trend prin care consumatorii încep să își cultive propriile plante, în loc să mai meargă la magazin și să le cumpere ambalate. Obținerea semințelor germinate este extrem de facilă, nu ai nevoie decât de vase, semințe, apă și câteva zile de răbdare.
Spre deosebire de germeni, vlăstarii sunt varianta plantei deja crescută cca 5-6 cm, iar aceștia necesită și sol pentru dezvoltare (pământ fertil, perlită ș.a.), fiind puțin mai incomod de crescut într-un apartament din cauza solului utilizat la creștere. Acesta se poate împrăștia prin casă, poate dezvolta și alte organisme (insecte, gândăcei) și necesită schimbare după fiecare recoltă de vlăstari deoarece va fi plin de rădăcinile plantuțelor și nu va putea fi utilizat pentru o nouă recoltă.
În funcție de tipul de plantă aleasă, vlăstarii sau germenii sunt indicați consumului deoarece conțini mai multe vitamine decât varianta matură a plantei, au rol antiinflamator și antioxidant și ajută la detoxifierea organismului. Aceștia mai pot fi plini de enzime care sprijină procesele metabolice și de digestie și pe deasupra au și un gust intens al plantei sau legumei mature.
Germenii de brocoli
Au un conținut ridicat de antioxidanți, chiar mai mare decât cel al plantei mature și au un rol neuroprotector precum și de prevenire a dezvoltării unor forme de cancer sau de încetinire a avansării acestora.
Germenii de fasule mung
Fasolea mung este utilizată de secole în diverse părți al globului având efecte antiinflamatorii și fiind un ingredient ideal în orice dietă de detoxificare. Deasemenea, fasolea mung are un rol de reducere a colesterolului și de menținere a unei tensiuni arteriale normale.
Trifoiul roșu
Deși în faza matură a plantei aceasta servește drept hrană animalelor și nu este regăsită în consumul uman, germenii de trifoi sunt extrem de indicați ca aliment bogat în vitamine și nutrienți, în special pacienților care suferă de afecțiuni ale articulațiilor.
Semințele de chia
Germenii de chia sunt foarte bogați în acizi omega 3 și au un rol de protecție în special a creierului. Consumul este recomandat în special pentru scăderea riscului de atac cerebral sau infarct. Germenii de chia sunt bogați în calciu și magneziu, elemente care asigură sănătatea sistemului osos și a celui muscular.
Germenii de ridiche
Sunt ușor picanți, ca și leguma matură, dar au un rol decisiv în curele de slăbire. Pe lângă conținutul ridicat de antioxidanți benefici organismului, oferă și o senzație de saturație care este ideală pentru cei ce urmează diete pentru eliminarea kilogramelor în plus.
Pe lângă aceștia, există o multitudine de germeni și vlăstari de plante care merită și pot fi consumați mai ales în varianta raw, crudă: ceapă, usturoi, grâu, orz, coriandru, creson, nap, floarea soarelui, gulie, linte, amarant, limba mielului, busuioc, mazăre, măcriș, conopidă, muștar, năut, sfeclă, varză albă și roșie și multe altele.