Cum se fierbe un ou

Deși banală la prima vedere, această întrebare este încă pusă de multe gospodine, chiar și din categoria celor cu experiență în arta bucătăriei. Gastronomia are niște reguli clare, stabilite în secole de experimentare și testare, recomandând cu exactitate timpul și temperatura de fierbere pentru un anumit aliment sau perioada de menținere în cuptor, la grill, pe plită etc. Cu toate acestea, în practica zilnică puțini bucătari și gospodine stau cu ochii pe ceas sau utilizează un cronometru în bucătărie. Când vine vorba de fierberea unui ou de găină, indiferent cu ce consistență dorim să-l obținem, este necesar să respectăm timpul de fierbere recomandat.

oua fierte

Cum se fierb ouăle tari

Puneți ouăle într-o crăticioară sau în orice vas folosiți de obicei și acoperiți-le cu apă rece. Când spunem apă rece ne referim la faptul că apa nu este încălzită, aceasta putând fi de la robinet, din fântână sau la temperatura camerei. Nu vorbim aici de apă rece de la frigider sau apă cu gheață. Nivelul apei trebuie să acopere ouăle cu 2-3 degete.

Așezați vasul cu ouă la încălzit și așteptați să ajungă la temperatura de fierbere. Din acest punct există două metode de a obține ouă fierte tari. Prima metodă: în momentul în care apa a început să clocotească (clocotire cu bule, nu doar fierbere) luați vasul de pe foc, acoperiți-l cu un capac și lăsați-l așa timp de 15 minute. A doua metodă: din momentul în care apa a început să clocotească se lasă vasul pe aragaz în continuare fără a stinge focul, timp de 10 minute. Indiferent de metoda pe care o utilizați pentru obținerea unui ou fiert tare, la final este indicat să introduceți ouăle fierte în apă rece. Fie turnați apă peste ouă, fie le răciți sub jet de apă de la robinet, rezultatul este același. Ideal este să le mențineți sub apă timp de 1-2 minute.

Cum se fierb ouăle moi

Obținerea unor ouă fierte moi se realizează prin aceleași metode ca cele de mai sus, diferența fiind timpul de gătire. Pentru obținerea unor ouă fierte moi ideale prin prima metodă, cea în care se îndepărtează vasul de pe foc în momentul începerii clocotirii,  este necesar să le ținem sub capac timp de 5 minute. În cazul celei de-a doua metode, acestea se țin pe foc circa 3 minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Răcirea se realizează la fel, scufundarea în apă rece sau menținerea sub jet de apă pentru 1-2 minute.

Trucuri pentru obținerea unor ouă fierte perfecte

  • Fierberea îndelungată a ouălelor duce la colorarea gălbenușului într-o nuanță verzui-albăstruie
  • Este de preferat ca vasul să fie suficient de mare astfel încât ouăle să stea într-un singur strat
  • Ouăle se pun la fiert în apa rece, ideal este să fie scoase din frigider cu 15-20 minute înainte de a fi puse la fiert
  • Timpul de fierbere se aplică pentru ouăle de găină, de mărime obișnuită. Pentru ouă neobișnuit de mari sau de mici adăugați sau scădeți un minut din timpul de fierbere recomandat
  • În apa în care fierb ouăle nu se pune aboslut nimic, nici sare, nici oțet, nici altceva. Adăugarea de alte ingrediente în apă nu ajută cu nimic nici la obținerea unor ouă fierte bine, nici la decojirea mai ușoară a acestora. Totul se rezumă la timp.
  • Fierberea se face la foc mediu, nu este indicată fierberea la foc iute.

One thought on “Cum se fierbe un ou

Lasă un răspuns