Cum să înveți mai rapid o limbă străină

Engleza este cea mai vorbită limbă de pe glob, stăpânirea acestei limbi fiind extrem de benefică pentru oricine călătorește în afara granițelor țării sale. Engleza este atât de uzuală încât cunoașterea ei nu mai este de mult un motiv de laudă sau ceva ieșit din comun. Dar stăpânirea unei limbi străine mai puțin utilizate este o provocare care nu numai că îți dă un sentiment de apartanență la un grup special, dar este și un exercițiu foarte benefic pentru creier. Iată cum poți face să cunoști o limbă străină mai repede și mai ușor:

Ieși din zona de confort

Studiile au demonstrat că în momentul în care înțelegerea și vorbirea unei limbi străine este crucială pentru noi și planurile noastre, creierul se adaptează și asimilează mai rapid informația despre limba respectivă. Dacă știi câteva cuvinte în limba pe care dorești să o aprofundezi și ai și cu cine să faci conversație, exersează-le. Lasă deoparte teama de a te face de râs sau de a nu fi înțeles și vorbește cum consideri că este corect. Acest exercițiu te va ajuta foarte mult și vei primi chiar sfaturi de la interlocutori referitor la expresiile pe care le utilizezi, făcând progrese mult mai rapide.

Păstrează-ți focusul și disciplina

Delăsarea este cel mai mare dușman în momentul în care îți propui să faci ceva, dar ești foarte obosit sau stresat. Greșeala cea mai mare este aceea de a amâna și a sări peste oportunitățile de învățare sau peste studiul individual plănuit zilnic. Când simți că nu mai ai energia necesară, oprește-te din ceea ce faci pentru 10 minute, relaxează-te și încearcă să te focusezi pe ceea ce îți propuseseși să realizezi.

Profită de orice oportunitate

Nu trebuie să fii prezent fizic în altă țară pentru a-i învăța limba. De fapt majoritatea oamenilor care studiază o limbă străină o învață cu mult înainte de a ajunge în țara în care aceasta este nativă. Trebuie să profiți de orice oportunitate de a studia limba pe care ți-ai propus să o înveți, fie că urmărești programe radio sau tv în acea limbă, fie că vizualizezi tutoriale online sau exersezi scrierea unui mic fragment. O altă variantă bună este să încerci să citești o carte în limba respectivă, poate chiar o carte pe care ai citit-o deja și a cărui conținut îl cunoști.

Clubul de conversație

Cluburi de conversație focusate pe o anumită limbă sunt foarte întâlnite și aici ai ocazia de a exersa cu persoane care la rândul lor își doresc să învețe aceeași limbă străină ca și tine. Avantajele sunt enorme, fiind un schimb de experiență  “la cald” cu persoane având nivele diferite de aprofundare a limbii respective. Deasemenea, foarte des întâlnim în cluburile de conversație vorbitori nativi de limbi străine care încearcă să-și perfecționeze abilitățile de a vorbi limba ta. Nimic nu se compară cu o asemenea experiență în momentul în care dorești să înveți o limbă străină.

Cursuri dedicate

În funcție de motivul pentru care ți-ai propus să înveți o limbă străină ai posibilitatea să participi la diverse workshop-uri sau seminarii într-o limbă străină dedicate unui anumit domeniu. De exemplu, ești un medic având cunoștințe medii de limba franceză și îți dorești să profesezi în Franța. Ai posibilitatea să paticipi la seminarii și cursuri în limba franceză dedicate domeniului medical. Acestea sunt bazate pe deprinderea limbajului medical utilizat în spitalele și clinicile din Franța și pe expresiile uzuale utilizate în domeniul tău. Există în general asemenea posibilități pentru principalele limbi străine utilizate preponderent în Europa.