Țineți-le departe de fructe
Fructele foarte coapte emană etilenă sub formă de gaz, care accelerează și maturizarea rapidă a florilor. Acesta este motivul pentru care florile tăiate ținute într-o vază lângă coșul cu fructe se usucă mult mai repede ca altele. Dacă vă doriți ca locul de luat masa să fie viu colorat va trebui să alegeți între coșul cu mix de fructe și vaza cu flori.
Nu le învecinați cu alte flori
Deși pare ciudat, nu toate florile se înțeleg bine una cu cealaltă, iar câteodată anumite combinații se dovedesc a fi nefaste pentru una dintre plante sau chiar pentru toate. Un exemplu bun sunt narcisele și lalelele. Narcisele secretă și elimină o sevă care este foarte toxică pentru celelalte flori și le distruge rapid. Există aranjamente florale pe piață care cuprind și narcise, dar acestea sunt crescute și modificate special pentru a nu mai secreta respectiva substanță.
Feriți-le de acțiunea directă a soarelui
Majoritatea plantelor necesită multă lumină și acțiune din partea razelor solare, dar în cazul plantelor care au fost îndepărtate de la rădăcina nu este un factor oportun. Florile tăiate se păstrează o perioadă mai îndelungată dacă nu sunt expuse direct la soare. Deasemenea, un mediu cu o temperatură sau umiditate ridicată nu este unul propice pentru păstrarea florilor în vază.
Îngrijiți-le cu atenție
Florile pe care le primești sunt de obicei ambalate în buchete atrăgătoare, cu fundițe, plastic sau hârtie. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este acela de a le scoate din acest ambalaj și a le răsfira într-o vază cu apă proaspătă. Chiar și în cazul aranjamentelor florale și a coșulețelor care păstrează florile înfipte într-un burete special care menține umiditatea este indicată scoaterea acestora din ambalaj și din buretele respectiv dacă ne dorim să le păstrăm o perioadă mai lungă de timp. Deasemenea, florile trebuie studiate cu atenție și îndepărtate părțile care s-au uscat sau au început să putrezească. Îndepărtarea se face prin tăiere cu foarfeca, nu prin smulgere. Dacă buchetul a venit cu un plic de soluție de întreținere nu uitați să adăugați conținutul în apă.
Nu înghesuiți florile
Câteodată vazele mici sunt mai cochete și dau un aspect interesant unui spațiu modest. Cu toate acestea înghesuirea unui buchet generos de flori într-un recipient cu apă mic va duce la ofilirea rapidă a acestora și uscarea prematură datorită lipsei de aer. Și florile au nevoie de spațiu suficient de mare și aerisit pentru a „respira”.
Atenție la apă
Apa de la robinet este extrem de tratată în circuitul centralizat pentru a evita dezvoltarea microorganismelor ce ar putea genera boli pentru oameni și animale. Principala substanță utilizată în acest proces este clorul iar consumul apei de la robinet sau gătirea cu aceasta este deseori contraindicată. Acest lucru este valabil și în cazul florilor, atât pentru cele din vază cât și pentru cele din ghiveci. Pentru vasul în care vom așeza florile este indicat să utilizăm apă de izvor, apă filtrată sau apă îmbuteliată. Dacă aceste surse ne sunt inaccesibile, o variantă de a elimina clorul din apa de la robinet este aceea de a o fierbe. Fierbeți un litru de apă de la robinet (dați-o într-un clocot) și apoi lasați-o să se răcească la temperatura camerei înainte de a o utiliza la flori.