Cum sa faci captura de ecran la PC

laptop captura ecran
Imagine de 377053 de la Pixabay

Captura de ecran (sau screenshot) este o funcție utilă care îți permite să înregistrezi vizual conținutul afișat pe ecranul computerului tău. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru păstrarea unor informații rapid, demonstrații, soluționarea problemelor tehnice sau pur și simplu pentru a împărtăși ceva interesant de pe ecranul tău cu alții. În funcție de sistemul de operare pe care îl folosești (Windows, macOS, Linux), există diferite metode pentru a realiza o captură de ecran. Iată cum poți face o captură de ecran pe un PC:

Windows 10 și Windows 11

1. Folosind Tasta Print Screen (PrtScn):

 • Apasă PrtScn pentru a copia întregul ecran în clipboard. Apoi, poți lipi (CTRL+V) imaginea într-un program de editare grafică sau într-un document.
 • Apasă Alt + PrtScn pentru a captura doar fereastra activă.

2. Snipping Tool / Snip & Sketch:

 • Windows 10 vine cu un instrument numit Snipping Tool și o nouă aplicație numită Snip & Sketch, care înlocuiește treptat Snipping Tool.
 • Pentru a accesa Snip & Sketch, apasă Windows + Shift + S. Ecranul va deveni mai pal, permițându-ți să selectezi o zonă pentru captură. Imaginea capturată va fi copiată în clipboard și poate fi lipită în orice aplicație.
 • Snipping Tool poate fi deschis prin căutarea în meniul Start și oferă opțiuni similare.

3. Bara de Jocuri Xbox:

 • Apasă Windows + G pentru a deschide Bara de Jocuri. Aici, poți face clic pe butonul de captură de ecran sau apasă Windows + Alt + PrtScn.

macOS

1. Captură Întregul Ecran:

 • Apasă Shift + Command + 3 pentru a face o captură de ecran a întregului ecran, care va fi salvată automat pe desktop.

2. Captură o Porțiune a Ecranului:

 • Apasă Shift + Command + 4. Cursorul se va schimba, permițându-ți să selectezi zona pe care dorești să o capturezi. După selectare, captura de ecran va fi salvată pe desktop.

3. Captură o Fereastră Specifică:

 • Apasă Shift + Command + 4 și apoi spațiu. Cursorul se va schimba într-o cameră, iar când vei face clic pe o fereastră, doar acea fereastră va fi capturată.

Linux

Metodele de a face o captură de ecran pe Linux pot varia în funcție de distribuția și mediul de desktop utilizat. În general, majoritatea mediilor de desktop oferă scurtături de tastatură și utilitare pentru captura de ecran.

1. Utilizarea Tastei Print Screen:

 • Similar cu Windows, apasă PrtScn pentru a captura întregul ecran. Unele distribuții pot oferi opțiuni suplimentare când combini PrtScn cu tastele Alt sau Shift.

2. Utilitare pentru Captura de Ecran:

 • GNOME, KDE Plasma și alte medii de desktop oferă propriile lor utilitare pentru captura de ecran, care pot fi accesate prin meniul de aplicații sau prin căutare. Aceste utilitare oferă adesea opțiuni avansate, cum ar fi temporizatoare și selecția tipului de captură.

Sfaturi Suplimentare

 • După realizarea unei capturi de ecran, poți folosi un editor de imagini pentru a edita sau a adnota captura conform necesităților tale.
 • În cazul în care ai nevoie de funcționalități mai avansate, cum ar fi capturi de ecran programate sau capturi cu scroll, poți lua în considerare utilizarea unor aplicații terțe specializate.

Realizarea unei capturi de ecran este o abilitate digitală de bază care poate fi extrem de utilă în multe scenarii. Fie că este vorba de împărtășirea unui scor înalt dintr-un joc, demonstrarea unei probleme tehnice sau salvarea unei rețete de pe internet, cunoașterea metodei corecte de a face o captură de ecran te poate ajuta să economisești timp și efort.