Cultivarea năutului ca microgreen: ghid simplu

Năutul, cunoscut și sub numele de mazarea berbecilor, este o leguminoasă extrem de nutritivă, populară în bucătăriile din întreaga lume. În ultimii ani, cultivarea năutului ca microgreen a câștigat popularitate datorită profilului său nutritiv impresionant și a ușurinței de creștere. Aceste plante tinere adaugă nu doar un impuls de nutrienți oricărei mese, dar și un gust unic, proaspăt. În acest articol, vă vom ghida prin pasii de cultivare a năutului ca microgreen la dumneavoastră acasă.

Beneficiile Năutului ca Microgreen

Năutul ca microgreen este o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine și minerale, inclusiv fier, magneziu și zinc. Consumul de năut poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, la reducerea riscului de boli cronice și la susținerea sănătății inimii. În plus, microgreens de năut sunt bogate în antioxidanți, care pot juca un rol important în combaterea inflamației și a stresului oxidativ.

cultivare naut microgreen
Imagine de T Caesar de la Pixabay

Cum să Începeți Cultivarea Năutului ca Microgreen

Selecția Semințelor

Alegeți semințe de năut de înaltă calitate, ideal organice, pentru a vă asigura că microgreens vor fi libere de pesticide și alte chimicale nocive. Semințele de năut sunt disponibile în majoritatea magazinelor de grădinărit sau online.

Materiale Necesare

 • Tăvi de plantat: Orice tavă sau recipient plat va funcționa, atâta timp cât permite drenajul adecvat.
 • Mediu de creștere: Puteți utiliza sol obișnuit pentru ghivece sau un amestec de perlite și vermiculit.
 • Lumină: Năutul ca microgreen necesită lumina soarelui pentru a crește, așa că plasați tăvile într-o zonă bine luminată sau folosiți lumini de creștere dacă este necesar.
 • Apă: Un pulverizator este ideal pentru a menține solul umed, dar nu îmbibat.

Plantarea

 1. Umpleți tava cu mediul de creștere ales, lăsând aproximativ 2 cm liberi de la marginea superioară.
 2. Înmuiați semințele de năut în apă timp de 12-24 de ore pentru a accelera germinarea.
 3. Răspândiți semințele înmuiate uniform peste sol și acoperiți-le ușor cu un strat subțire de pământ.
 4. Pulverizați ușor apa peste sol pentru a-l umezi.

Îngrijire și Recoltare

 • Udare: Mențineți solul constant umed, dar asigurați-vă că nu este îmbibat. Udarea excesivă poate duce la apariția mucegaiului.
 • Expunere la lumină: Asigurați o bună expunere la lumină pentru cel puțin 6-8 ore pe zi pentru a promova o creștere sănătoasă.
 • Recoltare: Năutul ca microgreen este gata de recoltat în aproximativ 7-14 zile după plantare, când plantele au atins înălțimea de 5-7 cm. Folosiți foarfece curate pentru a tăia microgreens deasupra solului.

Utilizări Culinare

Năutul ca microgreen poate fi adăugat în salate, smoothie-uri, sandvișuri sau folosit ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare. Gustul lor ușor nucos și textura crocantă adaugă o dimensiune nouă oricărei mese.

Provocări Comune și Soluții

 • Mucegai: Asigurați-vă că tăvile sunt bine aerisite și nu supra-udate.
 • Lipsa de germinare: Înmuiați semințele înainte de plantare pentru a îmbunătăți rata de germinare.
 • Crestere slabă: Asigurați o sursă constantă de lumină pentru a stimula o creștere sănătoasă și viguroasă.

Cultivarea năutului ca microgreen acasă este o metodă accesibilă și satisfăcătoare de a adăuga mai multă nutriție și culoare dietei dumneavoastră. Cu puțin efort și îngrijire, puteți avea o recoltă bogată de microgreens nutritivi în doar câteva săptămâni. Încercați să cultivați năutul ca microgreen și bucurați-vă de beneficiile sale sănătoase într-o varietate de feluri de mâncare delicioase.