7 moduri de a folosi uleiul de cocos

ulei de cocos
Foto moho01 via Pixabay

Cocotierii sunt o specie de palmieri foarte răspândiți în zonele sudice de coastă ale Asiei și Mexicului, cele din nordul Australiei, Braziliei și în Venezuela precum și esteul și vestul coastelor Africii. Nucile de cocos reprezintă un aliment extrem de benefic pentru sănătatea noastră și au un gust și o aromă foarte plăcute. Consumate la nivel local încă din sec.1 î.H. și apoi de europeni după sec.XV, nucile de cocos au devenit un ingredient nelipsit atât industriei alimentare cât și celei cosmetice.

Ulei de cocos

Pe lângă gustul și aroma deosebite, uleiul de cocos are o multitudine de beneficii pentru organism atât la utilizările destinate ingerării cât și în cazul preparării diverselor creme și uleiuri care se aplică pe piele. Uleiul de cocos te poate ajuta să reduci procentul de grăsime din corp, să accelerezi metabolismul, dă senzația de sațietate, reduce colesterolul și are rol antiviral și antifungic. Utilizările acestuia sunt nenumărate, de la sănătate, la cosmetică și până la aplicații casnice, înlocuind deseori chimicalele sintetice dăunătoare sănătății.

Ulei de cocos – proprietăți

Uleiul de cocos la temperatura camerei își păstrează forma solidă sau cremoasă, iar în cazul creșterii temperaturii chiar și cu 2-3 grade acesta trece în stare lichidă. În starea lichidă uleiul de cocos este clar, transparent, asemănător apei, dar cu o densitate mai ridicată. Există preparate care păstrează uleiul de cocos în stare lichidă indiferent de valoarea temperaturii exterioare atâta timp cât aceasta se menține peste temperatura de îngheț.

Demachiant natural și eficient

Uleiul de cocos are proprietatea de a solubiliza diverșii compuși din produsele de machiat cum ar fi rimelul sau creionul de contur, eliminând cu succes chiar și produsele rezistente la apă. Doar aplicați puțin ulei de cocos pe un tampon demachiant și curățați ușor zona cu machiaj. În acest fel veți reuși nu doar să îndepărtați machiajul dar și să oferiți pielii un tratament de hidratare în același timp.

Uleiul pentru un masaj perfect

Nu e cazul să cumperi produse foarte scumpe pentru masaj, care de cele mai multe ori conțin arome artificiale. Uleiul de cocos face minuni pentru pielea ta, iar în combinație cu alte uleiuri esențiale vei obține un produs ideal pentru un masaj relaxant și revigorant. Îl poți combina cu lavandă, eucalipt, santal sau tămâie.

Popcorn inedit

Dacă citești acest articol despre un ingredient sănătos probabil că nu îți place popcornul gata făcut sau cel pentru microunde. Deși este un aliment care se obține prin prăjire, popcornul poate fi un răsfăț ocazional inocent. Cea mai „sănătoasă” metodă de a obține un popcorn mai puțin nociv este aceea de a-l prepara acasă din boabe de porumb uscate. În general la acest procedeu se utilizează ulei de floarea soarelui, dar pentru un gust aparte îți sugerăm să încerci uleiul de cocos, aroma este deosebită.

Energizant natural

Uleiul de cocos este bogat în acizi grași care sunt absorbiți ușor de către organism și care nu necesită un proces de descompunere în interiorul corpului care să necesite un consum mare de energie din partea acestuia. Asta se traduce printr-o cantitate de energie pură instantanee pentru tine! Un mod și mai plăcut de a-l consuma în acest sens este să amesteci uleiul de cocos cu semințe de chia în proporție de 2 la 1. Este ideal după eforturi intense sau după o ședință de antrenament. Se poate consuma ca atare sau într-un smoothie.

Perfect pentru o dantură sănătoasă

Oricât de ciudat ar părea, uleiul de cocos este foarte benefic pentru sănătatea ta orală, având bune proprietăți antibacteriene. În medicina tradițională indiană este des utilizată clătirea gurii cu ulei de cocos pentru sănătatea gingiilor și prevenirea depunerilor de placă bacteriană. Adepții acestei practici se clătesc în gură cu ulei de cocos timp de 10 minute dimineața după fiecare periaj.

Balsam de buze

balsam buze cocos
Foto silviarita via Pixabay

Uleiul de cocos este ideal pentru a fi utilizat pe post de balsam de buze sau „strugurel”. Indiferent că este sub formă lichidă sau solidificat, uleiul de cocos hidratează pielea și buzele, previnele crăparea acestora și are în același timp un gust și o aromă extrem de plăcute. Uleiul de cocos aplicat pe buze are și proprietăți antiinflamatorii și poți sta liniștit dacă l-ai înghițit din greșeală, este aliment!

Tratament pentru lemn

Uleiul de cocos nu este doar un aliment benefic pentru organismul uman sau un ingredient cheie în multe preparate cosmetice. Proprietățile acestuia îi conferă și o gamă largă de aplicații casnice și utilizări în gospodărie. Produsele comerciale pentru întreținerea și curățarea mobilierului și obiectelor din lemn conțin deseori compuși chimici dăunători atât nouă cât și mediului înconjurător. Uleiul de cocos în schimb este natural și poate fi utilizat cu succes pentru redarea aspectului de nou și strălucitor obiectelor din lemn. Acesta acționează o bună perioadă de la aplicare și ca un tratament antistatic, nepermițând depunerea prafului, atâta timp cât este aplicat împreună cu puțin suc de lămâie sau oțet natural.

One thought on “7 moduri de a folosi uleiul de cocos

Comments are closed.