Cafeaua reprezintă pentru mulți principalul ingredient care le permite să își înceapă ziua revigorați și plini de energie. Consumatorii de cafea preferă această băutura în foarte multe moduri și combinații: cu lapte, neîndulcită, îndulcită cu miere sau zahăr, cu un strop de alcool (coniac, rom sau whiskey), mai tare sau mai slabă, cu gheață ș.a. Există foarte multe soiuri de cafea pe piață, dar toate au în comun aceleași proprietăți care fac cafeaua atât de dorită de consumatori:
Cafeaua este un antioxidant natural
Este cunoscut și demonstrat faptul că antioxidanții sunt benefici pentru organismele vii, în special pentru cel uman, fiind un protector al cestuia împotriva cancerului sau a bolilor de inimă. Consumul unor alimente bogate în antioxidanți nu garantează și faptul că organismul le va asimila și va beneficia de pe urma lor. Pe lângă faptul că are un conținut ridicat de antioxidanți, studiile au demonstrat și faptul că organismul uman asimilează mai bine antioxidanții din cafea față de cei din legume sau fructe.
Mirosul cafelei reduce stresul
Stresul cauzat de perioadele de somn insuficient poate fi redus considerabil doar mirosind o cană de cafea proaspătă, chiar și fără a o bea efectiv. Studiile desfășurate în laborator au demonstrat faptul că aroma cafelei stimulează anumite gene în creierul uman și eliberarea unor antiozidanți cunoscuți pentru protejarea celulelor nervoase împotriva acțiunii stresului. Să nu uitați, mirosul de cafea are efect doar împotriva stresului cauzat de lipsa de somn.
Cafeaua ajută ficatul
În special în cazul consumului exagerat de alcool, s-a demonstrat faptul că persoanele care consumă cel puțin o cană de cafea pe zi prezintă un risc mai redus de a dezvolta ciroză hepatică față de cei care nu consumă această băutura. Chiar și în cazul persoanelor care nu consumă alcool în cantități mari cafeaua este un factor benefic pentru ficat, aceasta reducând riscul de dezvoltare a „ficatului gras” sau mai exact a steatozei hepatice (acumularea de grăsimi în ficat).
Cafeaua crește capacitatea memoriei
Pe termen scurt cafeaua are un efect benefic asupra memoriei, îmbunătățind abilitatea creierului de a reține informații și accelerează viteza de reacție la stimuli externi. Cafeaua acționează asupra acelor zone din creier care sunt responsabile de concentrare și memorie, oferind pe termen scurt o intensificare a activității cerebrale în aceste zone. Durata creșterii activității cerebrale diferă de la persoană la persoană și depinde mult de cantitatea de cafea consumată. O cantitate excesivă de cafea poate avea efecte de supraexcitare fapt care va duce la pierderea concentrării și dereglarea proceselor cognitive.
Ajută la prevenirea declinului cognitiv
Odată cu înaintarea în vârstă inevitabil se instaurează un declin cognitiv cu o rată de accelerare diferită de la persoană la persoană. Studiile au demonstrat faptul că, pe lângă intensificarea activității cerebrale la oamenii sănătoși, consumul regulat de cafea poate ajuta organismul în apărarea împotriva bolilor asociate cu declinul cognitiv cum ar fi boala Alzheimer sau diverse forme de demență.
Deși studiile diferă în ceea ce privește numărul ideal de căni de cafea pe care trebuie să le consumăm zilnic pentru ca aceasta să fie utilă corpului nostru, un lucru rămâne sigur: consumul cafelei dimineața are efecte revigorante și reduce stresul cauzat de lipsa somnului.